Linie 7

1a Robert Pippel (in de Biesbosch)

Alles is beter dan uitroeien!

Springbalsemien een forse plant met mooie bloemen. Als kind vond ik hem al interessant omdat de zaadjes zo mooi wegsprongen als je de plant aanraakte. De heerlijk geurende bloemen zaten altijd vol met bijen en hommels. Vorig jaar kwam ik hem weer tegen. In de Biesbosch. Later las ik een bericht dat, de Springbalsemien door de EU juist op de lijst van invasieve exoten was geplaatst. Deze lijst is een opsomming van planten en dieren die hier oorspronkelijk niet vandaan komen en onze ‘eigen flora en fauna’ verdringen. Dus zijn ze ongewenst!

Aardappelen en tomaten zijn ook exoten, maar nuttig, je kunt er friet en ketchup van maken, dus die mogen blijven. Dat de EU niet echt consequent is met deze lijst blijkt uit dat de Japanse Duizendknoop, een van de meest invasieve planten die we kennen, niet op deze lijst staat. De reden? Hij is al zo ver verspreid dat bestrijden geen zin meer heeft. De Springbalsemien mag dan wat opdringerig zijn, maar is ook zeker nuttig. Het is een fantastische voedselbron voor bijen en hommels, die het dankzij de door de EU nog steeds toegestane glyfosaat van Monsanto, steeds moeilijker krijgen. Laten we tolerant zijn en de Springbalsemien en andere exoten zoals de Reuzenbereklauw een plekje gunnen in ‘onze’ natuur. Met een beetje inspanning zijn ze best in de hand te houden. Alles is beter dan uitroeien!

1b Ron Baijens

Tolerantie is erkennen dat een mens net als alles op deze aarde kleurrijk is en ieder een voorkeur mag hebben voor zijn of haar kleur.


2a Arie Bongers

Tolerantie betekent voor mij verdraagzaamheid, respect, rechtvaardigheid, samen delen, een uitgestoken hand, betrokkenheid, vergevingsgezindheid, openheid, vertrouwen. Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Verder kijken dan de muren van je eigen bastion. Verwondering over mensen, die anders doen en denken.


2b Frederieke van de Plassche-Sack

Blijf optimistisch en bedenk in elke tunnel, hoe lang en donker ook, gloort aan ’t einde licht.


3a Marianne Rombout

Tolerantie betekent voor mij dat je elkaar respecteert. En als iemand dat niet doet dat je er dan wat van durft te zeggen.


3b Brigitte Brijbag

Peace begins with me. (Vrede begint bij mij)


4a Joyce Klabbers

Een rode roos doet mij denken aan mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een wijk die heel erg gemixt was en op de basisschool was ik zelfs het enige Nederlandse meisje in de klas. Hierdoor ging ik bijvoorbeeld ook altijd mee naar Arabische les. Als kind heb je niet door dat je vriendjes en vriendinnetjes Turks, Marokkaans, Surinaams, Grieks of Nederlands zijn. Het zijn gewoon je vriendjes en vriendinnetjes. Kortom, als kind ben je vrij van vooroordelen en vrij van alle negativiteit die veel volwassenen wel hebben of voelen. Op mijn 8e verjaardag was er een Turks vriendje, Cengiz, die van zijn zakgeld als cadeautje een rode roos had gekocht en speciaal met veel lintjes in had laten pakken. Dat vond ik zo een lief en mooi cadeau dat ik het nooit vergeten ben. Vandaar dat ik met een rode roos op de foto wilde. In mijn ogen staat een rode roos voor de puurheid, openheid en acceptatie voor anderen om je heen. Kinderen hebben deze geweldige eigenschappen nog en een tolerantere samenleving begint door te kijken en te leren van hen….


4b Stefan Molenaar

Volgens Stefan kan je tolerantie en respect niet genoeg onder de aandacht brengen, zeker als je een handicap hebt. “Gorinchem is een oude stad waar je met een rolstoel niet overal kunt komen. De laatste jaren is de toegankelijkheid wel verbeterd.”, aldus Stefan. “Ondanks dat ik niet overal naar binnen kan, is het niet zo dat ik voor gesloten deuren sta. Ik werk bij Syndion en op het Omnia College als webmaster, en mensen vergeten weleens dat je er met een rolstoel niet door kunt als zij hun fiets midden op de stoep zetten. Maar vaak ontmoet ik gelukkig mensen die respect en begrip hebben en bereid zijn om te helpen.”


5a Thomas Gijsen

Tolerantie is nieuwsgierig zijn. Met een open, nieuwsgierige blik kijken zodat je kunt zien wat er echt is, zonder je te laten leiden door je eigen (soms al ingekleurde en (ver)oordelende blik). Als ik Thomas zo zie kijken naar een ogenschijnlijk doodnormale zonnebloem dan besef ik me dat hij waarschijnlijk een veel mooiere bloem ziet dan ik. Hij leert me te kijken naar de structuur van de blaadjes, de pitjes in het midden, de zachte kantjes, of juist de prikkels die je, vaak onbedoeld, pijn kunnen doen. Door zijn mildheid naar zichzelf en anderen leert hij mij een andere vorm van tolerantie. De verwonder-, bewonder- en heb lief-tolerantie. Leef met elkaar, leer van elkaar en durf te kijken naar elkaar. Marieke Collignon (moeder Thomas Gijsen)


5b Denna van der Krogt

Iedereen is hetzelfde op een andere manier!


6a Eelke Kraaijeveld

Op deze krib aan de rivier de Merwede laat ik de favoriete bloem van mijn geliefde los. Dat maakt deze bloem voor mij bijzonder. Maar ook dit symbolische moment vanuit de gedachte dat we in januari een derde zoon verwachten. Waarbij je iets door wil geven en waarbij ook het loslaten begint. Net als deze mooie, maar kwetsbare bloem. Door de onstuimige golven van de rivier naar de zee, in verbinding, en met dromen van een zee van tolerantie.


6b Malika El Morabit

De lelie staat symbool voor onze samenleving; de witte kleur voor liefde, licht, vrede en eenheid. Elk bloemblad van de lelie krult een andere richting op, maar samen vormen ze een prachtig geheel met als boodschap dat we elkaar nodig hebben. (Malika & Farid)


linie 1
Linie 2
Linie 3
Linie 4
Linie 5
Linie 6