Linie 6

1a Tino Busato

Tolerantie voor mij betekent thuiskomen na een wat moeilijke periode, waar van alles misging en de regie over m’n eigen leven ontbrak. Dat ligt gelukkig nu ver achter me.

1b Simone van Loveren

Welkom in de wereld van de ander……
Tolerantie: vrij om te leven zoals jij dat wilt,
vrij van oordelen en onbegrip.
Laten we Samen nieuwsgierig zijn naar elkaar.


2a Anneke Siewert

Open je hart voor alle mensen. Juist dat maakt mij een gelukkig mens!


2b Ellen Fliers

Voor mij is de rode roos wel de allermooiste bloem, een symbool van liefde. Niets gaat toch boven de liefde. En liefde en tolerantie liggen in elkaars verlengde.


3a Wim Kruijk

De kardinaalsmuts, zo genoemd omdat de zaaddoos lijkt op het hoofddeksel van een kardinaal. Niet echt een goed begin voor tolerantie, maar deze kleine groene struik gunt in het voorjaar de bloemenpracht aan andere planten, struiken en bomen en blijft bescheiden onopvallend. Daarom zijn haar bijzondere twijgen met oranjeroze-roze zaaddozen met feloranje zaadjes en later ook nog eens de herfstkleuren van het blad nog meer een ingetogen pracht, die maar laat zien dat alles er mag zijn en alles iedereen zijn/haar tijd van schittering heeft.


3b Anja Broeken

Reflectie

Het blauwe schijnsel van zwaailichten weerkaatst tegen de muren van de Kerksteeg. De deur van muziekcafé Bacchus zit vol kogelgaten. En ik waan me een moment in het decor van een film, maar weet: dit is echt… Een dag later liggen de klinkers van de steeg bezaaid met bloemen. En ik schrijf… Een werkelijkheid ontstaan door waanzin. Drie mannen – twee Gorcumse broers en hun neef – zijn kort daarvoor het café uitgezet. Woedend keren ze terug. Een van de broers schiet een wapen leeg op de dichte deur. De kogels raken drie meisjes. Twee raken dodelijk gewond. De derde overleeft maar haar leven is voor altijd veranderd. Net zoals het leven van zoveel anderen… Familie, vrienden, hulpverleners en al die mensen die zich betrokken voelen bij dit drama. Een drama ontstaan uit waanzin. Waanzin van één man en twee anderen die niet ingrepen. De waanzin woekert voort: het scheelt niet veel of een hele groep Gorcumers wordt verantwoordelijk gehouden voor de daad van eenlingen. En ik schrijf…

De waanzin komt bij zinnen: Gorcumers – en velen van buiten de stad – slaan de handen ineen voor een stil protest. Ruim 20.000 mensen lopen in verbondenheid door de Gorcumse straten naar de Kerksteeg. Zo indrukwekkend, zo ontroerend. En ik schrijf… Bijna twintig jaar later: de waanzin kruipt steeds weer van onder zijn steen vandaan. Als hardnekkig stekelig onkruid. Om vervolgens weer te worden verjaagd door verdraagzaamheid, verbondenheid, begrip en gezond verstand. Nog steeds… En ik… ik blijf zoeken naar woorden…


4a Kees Brusse

Tolerantie is voor mij een ander respecteren zoals je zelf gerespecteerd wilt worden.


4b Salam Shalhoub


5a Luna Marchand

Voor mij is tolerantie ook op een positieve manier omgaan met veranderingen in de samenleving.


5b Murat en Hazel Aydemir

Wij zijn net zoals de Tulp: de wortels in Turkije, maar gevormd in Nederland om daar vanuit de wereld te verkennen. Waar en in welke families wij zijn geboren hebben we niet kunnen kiezen. Waar, hoe en met wie we leven is wel een keuze. Een keuze die afhangt van waar je je thuis voelt en wordt getolereerd. Leven in een samenleving waarin je jezelf kan zijn zonder op je teentjes te moeten lopen, dat is een mooi plek voor iedereen!


6a Esther Wijnbelt

Tolerantie van een ieder brengt rust en harmonie in onze samenleving. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar als we elkaar rustig en met wederzijds respect benaderen zijn we al een heel eind op weg. Lavendel heeft veel positieve eigenschappen en toepassingen. Het werkt rustgevend en kalmerend. Beiden zijn nodig om enige vorm van tolerantie te bereiken.


6b Janny Smits

Voor mij is tolerantie wanneer ik het recht heb om mijn leven te leven op de manier die ik wil, zolang ik dezelfde rechten respecteer van iedereen. Het recht om je mening te delen, om je vrij te voelen. Vrij te zijn om te gaan waar je naartoe wilt. Het gevoel dat niemand jouw gedrag beoordeelt. Respect voor elkaar; een noodzaak om door te geven. Gelijkheid. Vrijheid die moet worden gerespecteerd. Dat is een kostbaar voorrecht!


linie 1
Linie 2
Linie 3
Linie 4
Linie 5
Linie 7