Linie 1

1a Fons van Rongen

De witte roos staat voor onvoorwaardelijke liefde. Al geven we maar een beetje daarvan aan het afwijkende of zelfs dat wat we niet kennen.

1b Ineke Hagen

In de Boom voor Tolerantie komen cultuur, erfgoed en samenleving bij elkaar. Kunst en verdraagzaamheid gaan hand in hand, want kunst gaat over vrijheid van denken. Kunst gaat soms over herkenning, maar vaak ook over het beleven van het vreemde, het onbekende, het rare, het schijnbaar onbegrijpelijke. Ik geloof dat het beleven van kunst vooroordelen weg kan nemen en stimuleert dat je je best kan doen om je eens te verdiepen in de wereld van een ander.


2a Erna Laheij

Voor jou!

Hoi, ik ben een Madeliefje,
ik ben gemaakt om ‘lief’ te zijn!
Pas op! ik ben een Hartendiefje,
ook al ben ik nog zo klein.

In de bonte bloemenwei
kun je mij steeds vinden.
Iedereen maak ik weer blij, wij worden dikke vrinden.

Kom je even bij mij zitten,
dicht bij mij, in ’t groene gras?
Dan zul jij opnieuw ontdekken
hoe je ‘Kindzijn’ vroeger was!

Mijn kracht ligt in het kleine
en nooit zal ik verdwijnen.
Ik hoop dat jij mij aardig vindt.
Wil jij dat óók, lief Mensenkind?

Samen zullen wij weer spelen
met de vlinders – samen zorgen.
Samen zullen wij weer dansen.
Samen……kunnen wij alles delen!

Erna Laheij (eigen werk)


2b Kees van Willigen

Een uitdaging

De Boom van Tolerantie is een prachtig project. De tolerantie vergroten in de hedendaagse maatschappij is een uitdaging. Voor mij gaat het om het open benaderen van ieder mens. Vanuit de overtuiging dat ieder mens in principe ‘goed’ is. Geen enkel kind kiest voor zijn eigen schoorsteen! Met die benadering ontmoeten en verrijken we elkaar. M.L. King zei: “Ik heb besloten om vast te houden aan liefde, leven met haat is te zwaar om te dragen.”


3a Lotte Romijn-Van Mourik en dochtertje Eva

De anjer staat symbool voor de onvoorwaardelijke liefde die een moeder voor haar kind voelt. Vandaar mijn keuze voor een (tros)anjer. Toen ik las over de Boom voor Tolerantie wist ik gelijk dat ik met Eva op de foto wilde. De onbevangen blik waarmee een kind de wereld in kijkt is prachtig. Daardoor ontstaat er verbinding. Door Eva ben ik daar bewuster mee bezig en dat brengt veel in het contact met anderen.


3b Jeannette Meijeren-Maas en dochter Marit Meijeren

Een mengeling van kleuren! Tolerantie begint voor mij bij een vriendelijk gezicht, een glimlach ,een open benadering. De Cosmea waarmee we op de foto gingen, staat daarvoor! Vrolijke innemende bloemen met een open hart. Buigzaam, flexibel en toch een standvastige, trotse bloem.


4a Gemma Biesheuvel-Van Diemen

In het Planten Rijk groeit en bloeit elke bloem ongeacht haar kleur, vorm of voorkeur. Daar kan het Mens Dom nog wat van leren. Elke bloem hoort erbij. Elk mens hoort erbij.


4b Marcel Vaandrager

Tolerantie is voor mij een synoniem voor het oud-Nederlandsche woord ‘verdraagzaamheid’. Tolerantie is zo’n modern containerbegrip waar velen geen kant mee op kunnen. Het woord verdraagzaamheid appelleert aan het verdragen van iets waar je moeite mee hebt. ‘Verdragen’ appelleert aan andere mensen en/of hun doen en laten. Alleen de mensheid sluit verdragen om elkaar te verdragen. Hoe komt dat nou? Ik heb het getracht te vatten in het volgende: Verdraagzaamheid: na een te korte nacht toch genieten van vogels die de morgenstond verwelkomen. Mooier kan ik het niet onder woorden brengen.


5a Rutger van Breemen

De lampionnetjes symboliseren de kwetsbaarheid en de schoonheid van de tolerantie. Bovendien draagt een lampion het licht/Licht in zich. Tolerantie is mooi, maar vraagt inzet, geduld en zorgvuldigheid. Het is soms hard werken. Als je de tolerantie niet onderhoudt, geen water geeft, dan verdort hij. Het is niet zomaar vanzelfsprekend, dat de tolerantie er is en dat hij blijft, als hij er is. En tolerantie is teer en kwetsbaar: zoals deze lampionnen kapot zouden gaan, als ik er iemand mee om de oren zou slaan, zo is dat ook met tolerantie. Tolerantie vraagt een open blik, begrip en respect voor verschillen, ook in meningen, overtuigingen of (on)geloof, wil hij tot bloei komen. Opgelegde tolerantie, oftewel mensen -op welke manier dan ook- opleggen dat ze tolerant moeten zijn, is de grootste vorm van intolerantie jegens de ander.


5b Helga Buitelaar

Ik ben er stil van… Ik vind verdraagzaamheid niet makkelijk. Voor mij is dat geen rozengeur en… zonnebloem. Tolerantie is een uitdaging als het niet geurt en kleurt maar steekt, prikt en schuurt. Ik vind het al moeilijk om tolerant te zijn naar mezelf en daar begint het volgens mij mee. Kijk dichtbij. En dat is nou precies hoe ik door de fotograaf ben vastgelegd


6a René Ederzeel

Tolerantie is je kunnen verplaatsen in het voor jou onbekende, om daardoor het onbekende leren te begrijpen. Dat is een goed begin.


6b Gerard van Belzen


7a Anika van der Kevie

Ik ben gek op deze hortensia uit mijn tuin! De hortensia is niet zoals vaak gedacht een plant die uit onze cultuur komt, zoals de roos of lelie. De hortensia is pas twee eeuwen geleden voor het eerst in Europa gekomen, hij is dus niet verbonden met onze cultuur. Van nature groeien zij in Azië en Amerika. Ze groeien in milde streken waar het warm genoeg is om te overwinteren en koud genoeg voor de winterse rustperiode die de bladverliezers nodig hebben. In China heette de hortensia ‘Xiuqiu’ dat betekent ‘geborduurde bol’. De bloemen van ‘mijn’ hortensia veranderen van kleur, er is geen plant die zo variabel is als de hortensia. Als mensen net zo tolerant, kleurrijk en mild zouden zijn als de hortensia, dan zag de wereld eruit als de ‘geborduurde bol’. Verweven, verbonden, divers en inspirerend, dat past bij mij!


7b Joost van der Geest

“Het gras bij de buren lijkt groener, maar uiteindelijk wordt het toch weer hooi.” Deze uitdrukking van mijn oma, geeft ook aan dat tolerantie of verdraagzaamheid er niet vanzelf is. Je moet soms wat van elkaar kunnen verdragen of accepteren om samen te werken, wonen en leven. En niet maar ergens anders heen lopen of rennen als het even tegenzit naar waar het beter lijkt, want ook daar is er wel wat. Daarnaast is gras een fantastische ondergrond. Om op te voetballen met vrienden en vreemden in het park of om rustig in het gras te luieren en te lezen.


8a Jack van Mildert

Soms sterft er eerst iets voor er iets nieuws geboren kan worden. Dat vraagt om loslaten en tolerantie. Zo ben ik begonnen om alles onvoorwaardelijk te voelen wat in mij is. Niet het weglaten is de kunst, maar het toelaten. Dan kun je het weglaten altijd nog toelaten.


8b Meta Smid 

Tolerantie en respect
kennen beide geen tijd.
De helderheid komt met beleid
in vreugde en openheid.
Om altijd
met open armen zonder strijd
het goede te ontvouwen
en een ieder om je heen
in liefde vast te houden.


9a Eefje, Eline en Lotte van Camp

Wij willen leven in een wereld waarin iedereen lief en aardig is voor elkaar!


9b Jos van ‘t Wout

Tolerantie is voor ons respect hebben voor elkaar. Als iedereen wat meer respect en geduld zou hebben voor elkaar, zou de wereld een stuk fijner zijn! (Tessa Kluijtmans en Gerbert van ‘t Wout, de ouders van baby Jos)


Linie 2
Linie 3
Linie 4
Linie 5
Linie 6
Linie 7