PERSBERICHT 9 september 2018

Gorcums project Boom van Tolerantie voorgedragen voor nationale prijs van verdraagzaamheid. Online stemmen nu geopend.
Het project de Boom van Tolerantie van de Gorcumse fotograaf en kunstenaar Johannes van Camp is door de Amsterdamse stichting Paleis van de Verdraagzaamheid voorgedragen voor de derde voorronde van de verkiezing van de publieksprijs het Consulaat van de Verdraagzaamheid 2018. Deze stichting heeft als doel initiatieven die de verdraagzaamheid bevorderen voor het voetlicht te brengen. Online stemmen kan vanaf maandag 10 september tot en met woensdag 19 september.


Het telefoontje over de nominatie voor deze prijs kwam voor Van Camp als een totale verrassing, maar hij is blij dat het project is opgepikt en met aandacht die het daarmee krijgt. “Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden,” aldus Johannes, “maar ik vind de nominatie zeer eervol en ja, winnen zou natuurlijk fantastisch zijn om nog meer bekendheid te geven aan dit initiatief dat hier in Gorcum is geboren in samenwerking met het Huis van Inspiratie en het Gorcums Museum. Het heeft nu al zoveel teweeg gebracht. Mensen delen hun persoonlijke verhaal met mij en met elkaar. Hele uiteenlopende verhalen met kernachtige boodschappen of diepgewortelde emoties die raken. Prachtig vind ik dat. Het project is al geslaagd, maar ik zou het fijn vinden als we nog een tijd doorgaan, overigens ook voorbij de stadsgrenzen van Gorcum.”

In de Boom van Tolerantie, gratis toegankelijk op de begane grond van het Gorcums Museum, hangen de foto’s van al meer dan honderd Gorcumers die met hun favoriete bloem zijn geportretteerd door Johannes. Iedereen mag meedoen. De foto’s zijn zwartwit met de zelf meegebrachte bloem in kleur. Van Camp ziet de deelnemers als ambassadeurs voor tolerantie. De foto’s zijn behalve in het museum ook te zien op de website https://ambassadeursvoortolerantie.nl, waar tevens persoonlijke boodschappen staan omtrent dit thema. Ook plaatst Johannes dagelijks de nieuwe foto’s op zijn eigen Facebook-pagina. Het doel van dit project is om stil te staan bij de manier waarop we tegenwoordig met elkaar omgaan en aandacht te vragen voor tolerantie. Deelnemers betalen een bijdrage van minimaal vijf euro, of meer natuurlijk, die geheel ten goede komt aan het project ‘De Open Kathedraal’. Dat zijn zeven machtige glas-in-loodramen uit de voormalige Rooms Katholieke-kerk uit de Haarstraat, die verwijzen naar een zwarte pagina uit de geschiedenis van de stad met de moord op de Martelaren van Gorcum in 1572. Dit erfgoed zal ‘verpakt’ in gewapend glas verrijzen op de vestingwal van Gorcum, niet ver van het bekende Tolhuis, in de vorm van een gotische kathedraal van licht en lucht. De gemeenteraad van Gorinchem heeft dit laatste project inmiddels ook omarmd en toegezegd één van de glas-in-loodramen te sponsoren. Dit voorstel moet nog wel officieel worden bekrachtigd door B&W. http://www.openkathedraal.nl

Hoe kunt u meestemmen? De Boom van Tolerantie is genomineerd in de derde en laatste voorronde, die loopt van maandag 10 september tot en met woensdag 19 september. Als de Boom van Tolerantie als winnaar van deze ronde uit de bus komt of als tweede voldoende stemmen haalt, dingt dit Gorcums project mee in de finale die in november wordt gehouden. Draagt u de Boom van Tolerantie een warm hart toe, breng dan vanaf 10 september uw stem uit op de website http://www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl.